Hogyan táplálkozzunk 50 felett?

Táplálkozás 50 felett

A kiegyensúlyozott étrend, a helyes táplálkozás és a fizikai aktivitás, mind hozzájárul a magasabb szintű életminőséghez 50 év felett.

Diéta és táplálkozás 50 felett

Az egészséges táplálkozás elsősorban szellemi éberségünkhöz járul hozzá. Ellenállóbbá válik szervezetünk a betegségekkel szemben. Az egészséges, tudatos étrend mellett, magasabb lehet az energia-szintünk.

Ahogy öregszünk, pozitívabb kilátások érdekében, a szervezetünknek még inkább szüksége lenne helyes táplálkozásra. A megfelelő életmód kialakítására és nem utolsó sorban, érzelmi stabilitásra. Az egészséges táplálkozás nem jár együtt diétával  vagy bármilyen áldozathozatallal.

A táplálkozás egyik szabálya, hogy a friss, színes étellel legyünk szoros barátságban, valamint legyünk változatosak  és kreatívak a konyhában.

A táplálkozás 50 felett is élénkít és erősít

A helyes táplálkozás hosszú távon fejletten tartja az izmokat, erősíti a csontokat, védi szervezetünket. Ha a gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabona és a sovány fehérjék mellett dönt, érezni fogja kívül és belül az egészséget.

A vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztásával fokozható az immunitás. A megfelelő, kiegyensúlyozott  diéta csökkenti a szívbetegségek kockázatát, megelőzhető  a stroke, a magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, csontritkulás, rák, és a vérszegénység.

Mit jelent a tudatos táplálkozás 50 felett?

Kevesebb kalóriát és tápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztását jelenti. Akik rendszeresen mozognak,válogatott élénk színű gyümölcsöt fogyasztanak, leveles zöldségeket, halat és dióféléket. Ezek tele vannak omega-3 zsírsavakkal, így akár felére is csökkenthetjük az Alzheimer-kór kockázatát.

Az egészséges ételek segítenek hozzá az energikusabb élethez, ami hatást gyakorol a mindennapokra, ápoltabb, csinosabb külsőt kölcsönözve növeli az önbecsülést.

50 év felett is többnyire aktív életmód mellett, napi 2200-2400 kalória bevitel szükséges. Aki nagyon aktív annak körülbelül 2400-2800 kalóriára van naponta szüksége.Természetesen, a kiegyensúlyozott táplálkozás, nem merül ki kalória-számolásban.A tápláló életmód mellett, természetesen más,fontosabb szempontok figyelembe vételére is szükség van.

Fontos vitamin és ásványi anyagok 50 felett

Egész gyümölcsök helyett gyümölcslevek fogyasztása ajánlott a hatékonyabb rost bevitel miatt. Kerülni kell az étkezések kihagyását, mert ennek hatására lelassul az anyagcsere, ami székrekedéshez vezethet. Válasszon antioxidánsban gazdag, sötét leveles zöldségeket, mint a kelkáposzta, a spenót és a brokkoli, valamint sárga zöldségeket, mint például a sárgarépa és a tök.

A megfelelő kalcium bevitellel megakadályozzuk a csontritkulást és csonttöréseket, idősebb korban1200 mg kalcium ajánlott naponta. Tökéletes választás a teljes kiőrlésű gabona a feldolgozott fehér liszt helyett.

A szénhidrát gyorsan emészthető, ami hirtelen megemeli a vércukorszintet és csak rövid időre tölt fel energiával. A hosszú távú energia és stabil inzulinszint érdekében, válassza a “jó” vagy összetett szénhidrátokat, ilyen például a teljes kiőrlésű gabona, bab, gyümölcsök és zöldségek.

A szükséges protein 50 év felett körülbelül 0,5 gramm testtömeg -kilogrammonként.  Egy 90 kilós nőnek körülbelül 45 gramm fehérjére van szüksége naponta. Egy adag tonhal, például, mintegy 40 grammfehérjét tartalmaz, vagy választhat más lehetőségek közül is, mint például a hal, bab, borsó, dió, tojás, tej, sajt és a magvak.

Szájszárazság elkerülése érdekében, rutinszerűen naponta legalább 8-10 pohár víz fogyasztása ajánlott.  Sajnos az öregedéssel néhányan hajlamosabbá válnak a kiszáradásra, mert testük elveszíti  azt a képességét, ami szabályozza a szomjúságérzetet,. Egész egyszerűen nem jelzi, hogy folyadékra van szüksége. Igy tehát gondoskodni kell folyadékpótlásról. Javasolt óránként pár korty víz elfogyasztása.

A megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel alapvető fontosságú. D-vitamin-hiány esetén a vér kálcium- és foszfát-szintje csökken. Idős korban, ha valakinek fájnak a csontjai, vagy gyakran van csonttörése, érdemes az orvosától egy D3 vitaminszint mérést kérni, amely egy egyszerű vérvétellel elintézhető.

Táplálkozás 50 felett – Tippek, tanácsok

Olívaolaj, avokádó, lazac, dió, lenmag és egyéb egyszeresen telítetlen zsírok, jó energiaforrást biztosítanak, és képesek a savak semlegesítésére. Létezik egy tipp a japán élelmiszer-kultúrában, próbálja ki Ön is, öt színnel tányérján.

Kellemes, vidám uzsonna alapja lehet gyümölcsökből és zöldségekből álló, gazdag szín halmok a tányéron.Aki túl nagy elkötelezettségnek tartja az egészséges táplálkozást, fontolja meg, hiszen érdemes és sokkal könnyebb mintsem azt gondolná.

Teremtsünk az étkezéseknek hangulatot, adjuk meg a módját, és ami a legfontosabb: egy jó asztaltársaságot is a magunk hasznára fordíthatunk!