Lisztérzékenységről őszintén

Lisztérzékenység, cöliákia

A lisztérzékenység, vagy más néven cöliákia egy olyan

állapot, amikor az étkezés során elfogyasztott élelmiszerek, melyek főleg a kalászos gabona félék családjából valóak, pl.: a búza, árpa, és rozs, kárt okoznak a vékonybélben.  

A lisztérzékeny emberek szervezete a glutént tartalmazó ételek fogyasztásakor nem képes felszívni a tápanyagokat. Ilyenkor a cöliákiában szenvedőnél súlyos egészségügyi komplikációk lépnek fel. A rendszeres glutént tartalmazó ételek fogyasztásának következtében a tápanyag felszívódásért felelős bélbolyhok teljesen elsorvadnak, tönkre mennek, de egy sor más komoly tünet és betegség mögött is a lisztérzékenységet lehet sejteni.

Szerencsére a lisztérzékenység gyakran visszafordítható, ha már diagnosztizálták, és elkezdődik egy nagyon komoly gluténmentes diéta, amely az egyetlen aktuális kezelést jelenti

De mivel lisztérzékenység okozza az ilyen széles körű potenciális tünetek , gyakran összetévesztik más között, sőt figyelmen kívül hagyni teljesen.

Azonban a figyelmet a cöliákia javul drasztikusan, ahogy egyre többen úgy gondolják, hogy a glutén lehet a gyökere az egészségügyi problémák.

Viszkető mellékhatása glutén

Az elmúlt néhány évben, a diagnózis az állapot meredeken nőtt is. Ezen kívül, étkezési gluténmentes ütött könnyebb, mivel több élelmiszer gyártók a termékek, amelyek biztonságosan fogyasztható.

Mi a lisztérzékenység?

g, a bélbolyhok elkopnak való érintkezéstől glutént.

Bár lehet, hogy hallja az emberek utal lisztérzékenység, mint a „ glutén allergia,” ez nem az igazi allergia egyáltalán. Ehelyett ez az úgynevezett egy autoimmun betegség .

Egyszerűbben fogalmazva, az autoimmun betegségek, az immunrendszer működését hibákat egy testrészt egy behatolót, és a fertőzés elleni fehérvérsejtek kezdenek támadják, hogy testrészt.

 A coeliakia, glutén lenyelés kiváltja a fehérvérsejtek, hogy megtámadják a bélés a vékonybélben.

A bélés a vékonybél alkotja apró, ujjszerű nyúlványok úgynevezett bélbolyhok . Azonban, ha valaki lisztérzékeny eszik glutént tartalmazó ételek, hogy a glutén lenyelés kiváltja a fehérvérsejtek támadni azokat a kis ujjaival, végül erodálja a bélfalat, amíg ez simára kopott.

Mivel a bélbolyhok segítségével emészthető ételeket, elveszíti őket lisztérzékenység vezet súlyos problémákat.

Többszörös kapcsolatos tüneteket lisztérzékenység

Van egy mítosz , hogy meg kell hasmenése és fogyás annak érdekében, hogy a lisztérzékenység, de ez messze nem igaz. Tény, hogy a legtöbb lisztérzékenyek nem sovány, és sokan székrekedés  helyett hasmenés.

Tény, hogy több mint 200 potenciális coeliakia tünetei. Bár lehet, hogy úgy gondolja, lisztérzékenység elsősorban emésztési probléma (ez származik az emésztőrendszerben, elvégre), azzal a feltétellel hatással lehet az összes a szervezet rendszerek, ettől az agyad, hogy a bőrt.

A lisztérzékenység leggyakoribb tünetei a következők:

  • hasmenés és / vagy székrekedés (néha váltakozó)
  • puffadás
  • hasi fájdalom
  • fáradtság
  • fejfájás (beleértve a migrént)
  • bőrbetegségek (beleértve az úgynevezett „gluténmentes kiütés” dermatitis herpetiformis )

A lisztérzékenység tünetei nemek és életkor szerint:

  • Nők lisztérzékenység gyakran kapcsolatos tünetek a reproduktív traktust; lehet, hogy szabálytalan ciklus, vagy nagyon fájdalmas időszakokat .
  • Férfiak coeliakia lehet nagyobb valószínűséggel súlyú és szenvednek reflux tüneteit. Ők is úgy tűnik, hogy több bőrkiütések, mint a nők.
  • Cöliákiás gyermekek is vannak  a figyelmet hiperaktivitás  vagy más viselkedési problémák és azt is, hogy „válogatós evők.”
  • Csecsemők és kisgyermekek lisztérzékenység lehet fájó, duzzadt has, vagy esetleg csak meg az úgynevezett „nem érzi jól magát”, ami azt jelenti, hogy nem növekszik és fejlődik, ahogy kellene.

Bár a lisztérzékenység technikailag olyan állapot, melyben az emésztőcsatorna, sokan vele nem is jelentsen minden bélrendszeri problémák, ők is csak  ízületi fájdalom  esetleg kombinálva  agyi köd .

Elképzelhető az is, depresszió és / vagy szorongás  vagy bizsergő érzés a saját karok és a lábak (ezt az állapotot nevezik perifériás neuropátia  , amely magában foglalja idegkárosodás). Tény, hogy van egy hatalmas különféle neurológiai tünetek járó lisztérzékenység.

Az is lehetséges, hogy a lisztérzékenység tünetek nélkül egyáltalán. Ez az, amit ismert, mint  néma lisztérzékenység . Az emberek néma lisztérzékenység nincs egyértelmű tünetek, de még mindig a bélkárosodást, amely jellemzi az állapotot.

Bár a coeliakia egykor gondolták, hogy elsősorban befolyásolja a gyermekek, ez most már világos, hogy az emberek minden korban lehet diagnosztizálni. Ez egyáltalán nem szokatlan, hogy megtalálja azt az emberek több mint 65 éves  , amelynek lehetséges tünetei közé tartozik a potenciálisan reverzibilis demencia. A nők nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak , mint a férfiak.

A lisztérzékenység okai lehetnek:

Két dologra van szüksége, hogy lisztérzékenység: a genetikai potenciál fejlesztésére  , valamint a glutén a diéta. Anélkül, hogy egyik, vagy a másik, akkor nem alakul ki a betegség.

Azonban, hogy messze a vége a történetnek, mivel sokan, akik a gének a cöliákia soha nem fejlődik ki az állapot .

lisztérzékenység. Továbbra is vért?

De ez egyáltalán nem világos, hogy miért néhány ember az úgynevezett „coeliakia gének” felszámolásról lisztérzékeny, míg mások nem.

Egyes szakértők úgy vélik, akkor is szükség van valamiféle „trigger” okozza, hogy dolgozzon ki a cöliákia. Vannak emberek, akik úgy vélik, a stresszes időszak az életükben váltott a lisztérzékenység. Ezen kívül sok nő jelentés beállta tünetek terhességet követően , egy másik potenciális ravaszt. Ugyanakkor mások, akik lisztérzékenység jelentés fokozatos tünetek megjelenését, tehát a ravaszt nem lehet lényeges.

A  lisztérzékenység Diagnosztizálása szükséges Vértesztek & biopszia

Ez sajnos nem mindig egyértelmű, hogy diagnosztizálni coeliakia -ez rendszerint több vérvizsgálatot , valamint egy eljárás ismert, mint egy endoszkópos vizsgálat annak meghatározására, hogy van ez. Ez a folyamat tarthat néhány héttől több hónapig.

A vérvizsgálatok, amely általában az első lépést jelentheti a diagnosztikai eljárással, a képernyő a vérben magas szintű antitestek társított szervezet reakciója a glutén a diéta. Mivel a vizsgálatok keresni a tényleges reakció glutént, akkor kell lennie eszik glutént tartalmazó étrend számukra, hogy azok pontosak.

Ha a vérvizsgálat, hogy pozitív lesz, a következő lépés, a legtöbb esetben, az endoszkópia, amelyben egy sebész eszköz közvetlenül megnézzük a vékonybélben és a mintát venni a bélfalat.

Annak érdekében, hogy hivatalosan is diagnosztizált coeliakia, ezeket a mintákat a bélfalat fel kell tüntetni a boholyatrophia ami megtalálható a feltételt. Azonban ez is lehetséges diagnózist keresztül bőrvizsgálatokra ha a viszkető, glutén kapcsolatos bőrkiütés néven dermatitis herpetiformis .

Néhány ember szenved a lisztérzékenység tünetei, de negatív teszteredmények azt a feltételt. Ebben az esetben azok diagnosztizálnak nem coeliakiás glutén érzékenység , a közelmúltban felismert állapot, amely még nincs jól meghatározott. Nem minden orvos egyetért abban, hogy a glutén érzékenység létezik, és ott nincs elfogadott módon tesztelni érte még .

Lisztérzékenység kezelése:

Bár jelenleg számos potenciális hatóanyagok cöliákia fejlődés, már csak egy kezelés segítségével most: a gluténmentes diéta.

Kezelésére okozta károk glutén, meg kell, hogy megszüntesse a glutén a diéta. Ha nem, hogy a bélfalat kezd gyógyulni, és egyéb szövődmények A lisztérzékenység (mint az alultápláltság) kell kezdeni, hogy megoldja.

Ez egyszerűnek tűnik, de ez sokkal nehezebb a gyakorlatban. Ha szó szerint kell kerülni minden darabka glutén, ami azt jelenti, cseréje konyhai felszerelések , takarítás ki a konyhában , és a ház , és elfogadására vonatkozó új szabályok eszik meg .

Követve a gluténmentes diéta nem könnyű. Beletelik egy szép összeg a kutatás és a gyakorlat előtt akkor számíthat arra, hogy ez jobb, és megszabadulni minden glutént. Azonban, még ha csúszik fel időnként, ahogy megtanulják, hogyan kell követni a diétát, akkor valószínűleg jobban érzi magát elég gyorsan… és ez teszi az erőfeszítéseket érdemes.

Forrás:
National Institute of emésztésre és a cukorbetegség és vesebetegség. Lisztérzékenység