Az agráriumban jelentősen megemelték a vidékfejlesztési források nemzeti hozzájárulását

A mezőgazdasági pályázatokat böngészve egyértelműen megállapítható, hogy az élelmiszeripari ágazat, és azon belül a borászat is abszolút nyertese az uniós pénzesőnek: csak az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére 50 milliárd, a komplex fejlesztésre akár 200 milliárd forint áll a közeljövőben rendelkezésre.

Napjainkban az agrárium a magyar nemzetgazdaság egyik húzóágazatává vált, és a kormány a vidékfejlesztési források drasztikus növeléséről döntött. Az agrárminiszter bejelentéséből megtudható, hogy napjainkban annyit költenek egy év alatt az agráriumra, mint korábban összesen hét év alatt. Fontos alapelv, hogy minden szegmensnek forrást kell biztosítani a mezőgazdaságon belül.

Élelmiszeripari üzemek fejlesztése pályázat

Az élelmiszeripari üzemek fejlesztése felhívás keretében a mezőgazdasági termékek feldolgozásának fejlesztése áll a középpontban: a borászati üzemek fejlesztésén túl az élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztésével egyaránt, amelynek célja a termékek értéknövelése, megújuló technikák alkalmazása, ugyanakkor a piacra jutás elősegítése. A vissza nem térítendő támogatást igénylők köre – mind a borászati üzemek esetében, mind az élelmiszer-feldolgozó üzemek esetében – a mezőgazdasági termelő, és a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások.

A VP3-4.2.1-4.2.2-1-21 felhívás négy szakaszra oszlik, és az első szakaszban 2021. július 7.- 2021. július 21.-ig lehet a támogatási kérelmeket benyújtani.

Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése pályázat

A mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését szolgáló felhívás már 2020. év végén megnyílt, és jelenleg a hatodik szakaszára lehet a kérelmeket benyújtani – termékszerkezet fejlesztéshez és a vállalkozások piaci pozíciójának növeléshez nyújt vissza nem térítendő támogatást. Célja, hogy a hagyományos kézműves termékek korszerű technológiára cserélődjenek le. Az igénylők közé nemcsak az őstermelők, szociális szövetkezetek tartoznak, de érdemes pályázni mikrovállalkozásoknak, és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozóknak is.

A VP2-6.3.1-20 felhívás összesen hét szakaszból áll, a kérelem benyújtására utolsó körben 2021. december 3. – december 17. között lehet pályázni.