Teotihuacán

A közép-amerikai teremtésmítosz minden reggel életre kel, amint a kelő nap első sugarai megvilágítják a kőpiramisokat.

Keveset tudunk azokról az emberekről, akik az i. e. 1. században felépítették Teotihaucán első építményeit. A régészek becslései szerint virágkorában a település egyike lehetett az amerikai kontinens legnépesebb (kétszázezer fő) és a legjelentősebb városainak; a nyüzsgő politikai, kereskedelmi és vallási központ befolyása kiterjedt egész Mexikóra és Közép-Amerikára. Az a tény, hogy az eredeti népesség 700 körül nyom nélkül eltűnt, tovább fokozva a rejtélyt. Ötszáz évvel később az aztékok kultúrájuk szent központjává tették a romokat, Teotihuacán szépségétől lenyűgözve az ősi romokat saját hitvilágukat ötvözték. Úgy hitték, ez volt az a hely, ahol a nap, a hold és az emberiség megszületett, és ahol a halandók természetfeletti lényekké változtak át.

A hely neve azt jelenti: ‘a hely, ahol az emberek istenekké váltak’. A főbb építmények az északról dél felé húzódó, mintegy 3 kilométeres, macskaköves Holtak útja mentén sorakoznak. A több mint húsz emelet magas, kétezer éves Nap-piramis a többi épület fölé magasodik, és egy lávabarlang fölé épült, amely a Földanya méhét jelképezhette a város eredeti, rég eltűnt lakóinak.

Teotihuacán Mexikó

Utazás időzítése: Mexikó középső fennsíkjának a telek meglehetősen hidegek lehetnek, a nyarak pedig forrók és porosak. Így a tavasz és az ősz, a kék égbolt és a kellemes időjárás hónapjai a legmegfelelőbbek Teotihuacán felkeresésére.

Utazás tervezése: Teotihuacán körülbelül egyórányi autóútra fekszik Mexikóvárostól északra. Akár fél nap alatt is végigrohanhatunk a homokon, de a lelkesek töltsék az éjszakát egy közeli szállodában, és élvezzék a piramisok felett felkelő napot.

Érdekességek:
– Kapaszkodjunk fel a világ harmadik legnagyobb piramisa, a Nap-piramis tetejére vezető 248 kő lépcsőfokon, ahonnan csodás kilátás nyílik a romokra és a távolabbi vidékre.

– A város ősi építményei közül a második legnagyobbnak számító Hold-piramis tetejéről egyenesen ráláthatunk a Holtak útjára. A piramis alatti és körüli térség ásatási terület, 1998-ban fedeztek fel új síremlékeket.
– Quetzalcoatl (a Tollaskígyó) temploma kőfaragásairól és falmaradványairól nevezetes. Négy sarkában ősi temetkezési helyeket fedeztek fel, ezek talán a templom felszentelésekor felajánlott emberáldozatok sírjai.